Adiós Amigós

2010.06.27. 07:32 nathanp

Majdnem két hónapon keresztül szurkoltunk Hondurasnak. Ha figyeltétek a blogot, néhány dologban kiokosodhattatok. Kiderült, hogy egy kis országot támogathattok, ahol az élet szopóroller, de a lakói alapvetően vidám emberek. Elmondtuk, hogy a catrachók furcsa dolgokat kajálnak, nekik köszönhetjük a banánköztársaság kifejezést, illetve, hogy a zottani zemberek közül kurva sokan emigráltak New Orleansba. Megismerhettétek a seggrázós táncukat, két odahaza celebként imádott sunnert, a kormányrendeletet, ami arról szólt, hogy a nulla gólt meló helyett nézheti meg a nép, meg egy harminc éves harci eseményt, ami futballháború néven vonult be a történelembe.

Magilla komolyan rábuzdult a focira, azt mondta, legalább a szabályokat lássa élőben, ha már világbajnokság van, amihez érteni illik a Kismakkban, ahol csak miatta tartanak tejturmixot a sok üveges sör meg rövid mellett. Ki is látogatott a kis spanjával a teremből a Pettyesek előrehozott BLASZ meccsére, a Palika bátyja véd a csapatban, és nagyon mondogatta a tag, hogy arcos meccseket nyomnak a bratyóék. Aztán amikor volt valami szabálytalanság miatti bruszt, ahogy ott emberkedtek meg lökdösődtek a játékosok, a kisgyerek elkezdett üvöltözni, hogy arcoljatok, arcoljatok! Magilla meg kérdezte, hogy mi a faszt kiabál, a Palika meg full lelkesen magyarázott, hogy mondja ő, hogy arcoskodnak mindig, arcos egy csapat a Pettyesek. Magilla nyelt egyet, hogy ne csapja meg, aztán hazament a faszba. Nem szereti a focit, ez ott eldőlt.

Ha ezek után még a tökismeretlen labdarúgókra is kiváncsiak voltatok, találkozhattatok a keret tagjaival, és nyomon követhettétek a felkészülésüket, meg a sztárokkal kapcsolatban is képbe kerülhettetek. (Ezek utólag baszott haszontalan információk, ne is kattintsatok bele, csak a rend kedvéért vannak itt.) Volt még poszt a kedvesen béna mezükről, a selejtezők lebonyolításának rendjéről, és a gólnak hörögve örülő tévés szpíkereikről.

Írtunk beharangozókat, hellyel-közzel kommentáltuk a három meccset, csináltunk szurkervideót, de ezek már tényleg annyira lényegtelenek, hogy nem mutatjuk meg őket újra. Hiszen a Bicolor - egyedüliként sajnos ezen a vb-n, rúgott gól nélkül - csont nélkül kiesett a csoportkörben.

A továbbiakban Tibor az angoloknak szurkol, én pedig a közép-, és dél-amerikai foci újdonsült rajongójaként az állva maradt kisebb csapatoknak (Uruguay, Chile, Mexikó, Paraguay). A vb alatt/után amúgy a Tudodmelyik könyvet ad ki, ahol egy bőröndnyi lóvé körül bonyolódik az élet, Dezső is felébred a kómából, meg egy meglepetés is bejátszik.

Addig is köpködjétek a szotymagot, meg dugjátok meg az asszonyt meccs-szünetben!

¡Vamos catrachos!

7 komment

Címkék: vége loscatrachos

A nyolcvanas évek elején közel 100000 ember halt meg az El salvadori polgárháborúban. Aki tudott, menekült az országból, több mint egymillióan - vadabb becslések szerint kétszer ennyien - az Egyesült Államokat, azon belül is Los Angelest vették célba. A Rampart körzetben tömegével letelepülőket nem nézték jó szemmel a többségében latin helyiek. A munka híján amúgy is csak tengő-lengő salvadori fiatalokat olyan bandák tagjai basztatták, mint a legnagyobb és legjobban szervezett latino gang, a 18th Street. A gerillaháborúban edződött sűrűbb arcok válaszul megalapították a Mara Salvatruchát (MS-13), minden idők egyik legbrutálisabb bűnbandáját.

A kőkemény leszámolásairól és extrém brutalitásáról híres csapat gyorsan kihúzta a gyufát az amerikai rendőrségnél is, akik fáradhatatlanul fogdosták össze és zsuppolták vissza a banda tagjait, baszkódjon velük a salvadori büntetés-végrehajtás, ne az ő börtönrendszerüket terheljék. A guezaltepeque-i börtönben persze tovább élt az MS-13 hierarchikus rendszere, sőt az onnan irányított banda egyre nagyobbra nőtt, immár otthon, El Salvadorban is. (A növekedésre jellemző, hogy egy napon(!) negyven srác jelentkezett bandatagnak, ahol a felvételi egyszerű és gyors: ha kibírsz egy 13 másodperces verést lábon, tag vagy.)

Néhány éven belül a Mara Salvatrucha nem csak az USA-ban és El Salvadorban, de Guatemalában és Hondurasban is óriásira nőtt, catracho barátainknál a taglétszám 35-40.000 körül tetőzött. Brutalitásuk nem állt meg a védelmi pénzek kifizetésével problémázó üzlettulajdonosok megcsonkításánál vagy a rivális dílerek nyílt utcán való szitává lövésénél, 1997-ben például a honduraszi elnök, Ricardo Maduro fiát rabolták el és ölték meg, 2002-ben pedig egy buszt rohantak le Tegucigalpában, majd kivégezték mind a 28 utast, köztük 7 gyereket. A nyílt erőszak egyértelmű üzenet volt a kormánynak, mi vagyunk az erő, a törvény, az MS-13-at nem állíthatja meg senki és semmi.

Szerencsére az egyéb ügyekben sokat tökölődő honduraszi kormány nem szart be, a térségben elsőként bandaellenes törvényt alkotott, és beleállt a harcba az utcákat uraló géppisztolyos vadállatokkal szemben. A törvény például kimondta, hogy ha valaki csak bandatagnak néz ki, már azért be lehet zsuppolni. A gyakran tarkótól pöcsig a Mara jelképeivel és nevével kivarrt arcoknak pedig konkrétan a homlokukra volt írva, yo soy un criminal, biztos úr!

A bekeményítés után néhányszor előfordult, hogy kisebb-nagyobb bandavezérek eltűntek vagy otthonukban jobblétre szenderültek homlokukban egy méretes lyukkal, sőt egymás után két börtönben is tűz ütött ki az MS-13 tagok körletében. A balesetben sajnálatos módon összesen 164 rosszfiú égett szénné vagy fulladt meg a füsttől. Az eseteket forszírozó emberjogi szervezetek felvetését, hogy a hatalom halálbrigádokat működtet és szisztematikusan gyilkolássza a bandatagokat, a kormány határozottan visszautasította.

Ahogy az a latin bandáknál lenni szokott, ha megunod a bűnözést, nem ildomos egy kedd este azzal jönni a csoportvezetődnek, hogy holnaptól nem jönnél és a felmondási idődtől is eltekintenél. Illetve megpróbálhatod, csak kinyírnak, mint a szart. Ja, és a családodat is. A leghíresebb kiugró arc egy guatemalai figura, Edward Guzman volt, aki 14 évesen lépett ki(!) és egészen az Egyesült Államokig menekült a korábbi spanjai elől. 16 évesen az amerikai hatóságok visszabaszták Guatemalába. 2004 március 20-án lement tejért, öt házzal arrébb szitává lőtték. Mivel a bandajeleket a srácok elég feltűnő helyekre varratják fel magukon, nem kell ahhoz strandra menniük, hogy kiderüljön, nem a gyüliből jöttek épp, ahol zsoltárokat gyakoroltak a tesókkal. A bandatetkók eltávolítása elég melós, a lakossági megoldás a sajtreszelő, de mivel a honduraszi kormány energiát nem kímélve igyekszik jó útra téríteni az erre hajlandó gengereket, TB-re lehet kérni a lézeres/sebészeti billogmentesítést.

A harc persze szinte reménytelennek tűnik. Csak az utóbbi két hétben két címlapos utcai leszámolás volt Tegucigalpában, egyszer négyen, másszor pedig öten maradtak vérbe fagyva az utcai lövöldözések után a flaszteron.

A latin bandák nyilván nem csupán Közép-Amerika problémája, csak az eszközeik szerényebbek, mint például a méretéből fakadóan taglétszámban is magasan első USA-ban, ami eleget kergeti a saját bűnözőit, meg a drogprobléma forrásaként leginkább felelőssé tehető kolumbiaiakat. A catracho nehézfiúkat meg visszaadja Hondurasnak, oldják meg ők. Nem fogják.

(A Sundance-en 2009-ben rendezői díjas Sin Nombre című mozi egy honduraszi bandázós srác kiugrásáról szól, akit érdekel a téma, annak javasolt a film.)

10 komment

Címkék: háttér honduras

22 komment

Tiborral nem sokat tudtunk Hondurasról, mikor Ernesto egy tökünknek szegezett stukkerral rábeszélt eldöntöttük, ezen a világbajnokságon egy viharvert, csóringer, de minden tekintetben szimpatikus országnak szurkolunk.

Nem bántuk meg, mert a sokszor esetlen, képzetlennek tűnő válogatottjuk önfeláldozóan, szívvel-lélekkel játszott, azaz többnyire védekezett az első két csoportmeccsen, mindvégig szerény de harcos arcoknak tűntek, és olyan sztorikkal jöttek mint a három Palacios, akik a világon először együtt focizhatnak egymásért, a népükért, meg a szerény prémiumért, amit banánköztársaságuk instabil kormánya fel tudott dobni a közhangulat-javító szereplésért cserébe.

Az utolsó csoportmeccs előtt nem latolgatjuk az esélyeket, azt már megtettük itt, de persze kitartóan reménykedünk, mint egyszeri banánszedő akinek műszak közepén vitte el a létráját a Harris hurrikán, hogy kisebb csodával odaérhetünk a legjobb 16 (Miguel esetében az ebédhordó dzsip) köz(el)é(be).

Ma este csapatszimpátiától függetlenül minden catracha rázza majd a seggét (hiszen ez a dolguk, bazz! - Tibor) a loscatrachos blog Honduras népének ajánlott tiszteletadási partiján.

Szeretettel várunk mindenkit, aki eddig is támogatta a Bicolort és azokat is, akik csak most ismerkednek a catracho életérzéssel!

A meccset természetesen élőben kommentáljuk a loscatrachoshu-n.

1 komment

Címkék: party meccs svájc honduras

Amikor a Bicolor részt vesz egy világbajnokságon, mindig izgalmassá teszi a csoportját. És a frászt hozza Spanyolországra. 1982-ben például Camachóéknak meg kellett verniük a jugoszlávokat a továbbjutáshoz, miután ikszeltek Hondurasszal. Ugyanitt az észak-íreknek a spanyolokat kellett legyőzniük a csoportelsőséghez, hiszen előtte nem tudták legyűrni a La H-t. A délszláv válogatott pedig hiába nyomott le bennünket, mégis kiesett. Több példa egyelőre nincs, de ha a harmadik fordulóban kettővel verjük Svájcot, Chile pedig szintén 2:0-ra a spanyolokat, az egész világot meglepve mi megyünk tovább a dél-amerikai pusztítókkal, a Tippmix odds-mesterei meg mehetnek be túlórázni.

5 komment

Címkék: világbajnokság esélyek h csoport

Nincs ország, hol keményebb a fasz,
mint a csodás Honduras,
én is onnan érkezem,
tele is a két kezem!

No hay otro pueblo más macho
que el pueblo catracho
del cual vengo yo!

A műfordítás persze kicsit túloz, de a nóta lényege ez: nincs macsóbb nép a catrachóknál! Az ezer fős honduraszi kemény mag ezzel a dallal hajszolja ma történelmi győzelembe a Bicolort a johannesburgi Ellis Parkban. Tiborral innen támogatjuk őket és kommentáljuk a meccset élőben!

(A kép a spanyol El País karikatúrája (Puerto Cortes ördöge címmel) Edgar Alvarezről a La H csatáráról)

Találkozunk 20:15-kor, vamos catrachos!

 

3 komment

Címkék: spanyolország meccs világbajnokság

A Bicolor története eddigi összes világbajnokságán egy csoportba kerül a gyarmatosítókkal. Az 1982-es vb-t ráadásul Spanyolország rendezte, és a nyitómeccsén nem bírt a catrachókkal, ahogy a csoportelső Észak-Írország sem. Így esett, hogy Honduras a világbajnokságok történetének első közép-amerikai csapataként 2 pontot szerzett a csoportkörökben.

 

 

A ma esti feladat leírva egyszerű; gólt rúgni az Európa-bajnoknak, majd legalább döntetlenre hozni a meccset. Győzni elég a Chilét ma magabiztosan verő Svájc ellen a továbbjutáshoz.

Mindkét mérkőzést élőben kommentáljuk a loscatrachoshu-n.

Vamos catrachos!

4 komment

Címkék: spanyolország meccs világbajnokság honduras

Futballháború

2010.06.19. 14:11 nathanp

Bombázás, napalm, 3000 halott, 300.000 menekült. Persze nem egy lesgól, vagy brutális becsúszás robbantotta ki a száz órás háborúként is ismert La guerra del futbólt Honduras és El Salvador között, de az 1970-es focivébé utolsó kvalifikációs körének élet-halál meccse volt a gyujtózsinór a két ország között gurigatott puskaporos hordó végén. A srácok csak kihúzták a gyufát.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: háttér honduras el salvador fociháború

Káeurópa Kupa

2010.06.18. 17:30 nathanp

Képzeljük el, hogy a visegrádi tengely országai egymás között selejteznek két helyért, a baltikum válogatottjai egyért, az ex-jugó utódállamok közül az aprók Albániával és Moldovával kiegészülve előselejtezőt vívnak, hogy aztán a jobbak csatlakozzanak a nagyobb dél-szlávokból, Romániából és Ukrajnából álló Káeurópa Torna déli selejtező-csoporthoz, közülük a legjobbak utazhatnak a Brno-ban zajló Közép-Európa Tornára, ahol semmit nem nyomnak a győztes kezébe, csak vb-helyeket az élen végzőknek. Idővel a torna megkapja a Közép-Európa Bajnokság nevet, és hasonló szisztéma mentén serleget is osztanak, amit 12 éven keresztül Lengyelország visz haza úgy, hogy egy ízben a vendégként meghívott Nationalelf-et picsázzák a döntőben. Emellett persze mindenki tolja a "sima" vébé-selejtezőket, viszont Eb nuku, mivel az csak a nyugatiaknak jár, és a sokadszor átnevezett bajnokságot éppen Közép-Európa Kupának hívják, aminek a győztese a Konföderációs Kupán képviselheti a régiót, rosszabb esetben rájátszhat a képviseletért mondjuk az Eb-győztessel. Szarul hangzik? Pedig Amerikában nagyjából ez a helyzet.

3 komment

Címkék: sztori háttér concacaf

Végre!

2010.06.16. 12:22 nathanp

Huszonnyolc éve vár Honduras arra a pillanatra, amitől már csak bő egy óra választ el. Tegucigalpában hajnali fél öt lesz, megszólalnak a vekkerek, senki nem akar lemaradni a történelmi pillanatról. A munka megáll, a banán fennmarad a fán, a banditakölykök leteszik a fegyvert. Chile ellen megkezdi második világbajnoki szereplését a Bicolor. Szorítunk értük.

Út Dél-Afrikába

6 komment

Címkék: vb út honduras selejtezők 82

Noel Valladares (K)
Az Olimpia Tegucigalpa kapusa a maga 33 évével és 72 válogatott mérkőzésével veteránnak számít, komolyan kivette a részét abban, hogy a Bicolor ott lehet a vb-n. Ha csak nem sérül meg vagy lepkézik óriásiakat Chile ellen, várhatóan végig ő védi majd a kék-fehérek kapuját a világbajnokságon.

4 komment

Címkék: világbajnokság csapat honduras

Nathanp-nek elgurult, azt durván beveszélyeztet mindenkit egy anánasszal. Ezt a sokkot próbálja egy hondurasi táncospicsa enyhíteni. Holnapig van ideje mindenkinek megnézni, utána kezdődik az igazi elszámoltatás, de nem ilyen belengetősen, meg retek módra, hanem azzal a marokfegyverrel, amit néha megtaperol az övében a vezércatracho. 

8 komment

Még el sem kezdődött a világbajnokság, a Bicolor keretébe Carlito Costly helyett az utolsó pillanatban bekerült Georgie Welcome iránt élénken érdeklődik a skót bajnok.

3 komment · 1 trackback

Címkék: rangers sztár welcome bréking

A honduraszi kormány elébe ment a június 16-i reggeli munkahelyi lógásoknak. A helyi idő szerint hajnali fél hatkor kezdődő Chile elleni első csoportmeccset nyugodtan végignézheti az ország, utána pedig elég délelőtt 10-re beérniük a munkahelyükre.

4 komment

Címkék: munkaszünet bréking honduras

A catrachók nem kimondottan lágy vonású, érzéki pasik. Kemény, temperamentumos fickók. Futballsztárjaik közül Carlo Costly a csajok kedvence, aki simán megállná a helyét egy Iñárritu-moziban.

4 komment

Címkék: sztár szexi csajoknak honduras labdarúgó

Ez kevés lesz

2010.06.06. 13:54 nathanp

Két ponttal nem lehet továbbjutni a csoportkörből. Nyerni kell, legalább egyszer. Döntetlenben és sima vereségben már kurva jók vagyunk. Ha a Bicolor a vb jelmezes főpróbájának szánta az ausztriai felkészülési meccseket, Románia jól alakította a spanyol armadát. A végeredmény alapján gázolt, alázott, tanított.

3 komment

Rossz idő esetén suncikat ígértünk, így hát, hát így.

További világbajnoki sunák - és egy szőrös férfi mellkas - a szurkerblogokon: USA, Portugália, Anglia, Szlovénia, Dánia, Dél-Afrika, Franciaország, Chile, Argentina, Észak-Korea, Elefántcsontpart, Ausztrália

3 komment

Napok óta szar az idő, lankad a jókedv, ezért mutatunk két celeb-catrachát, hátha jobb lesz.

2 komment

Címkék: csajok honduras

Hondurasban úgy engedik útjukra az Európába tartó focista-reménységeket, hogy nesze, fiam egy Jézusos medál, hogy megsegítsen, egy marék utcapor, hogy ne feledd, honnan indultál, és egy jégeralsó, hogy be ne fagyjon a segged. Luis Ramos már 19 évesen kipróbálhatta az európai focit, de a Dinamo Zagrebnél nem tudott megmelegedni, így hazament, és szülővárosa élcsapatában, a Club Deportivo Marathónban focizott tovább. Második körben már nem hagyta otthon a cicanacit, az MSK Zilina-FC Nitra-Nyíregyháza állomások után Debrecenben kötött ki. Így lett a szezon második honduraszi BL-résztvevője, pár napja pedig magyar bajnok és kupagyőztes. Büszkék is rá otthon, a DVSC sikereikor nem győz interjúkat adni a hazai sajtónak. A mi kérdéseinkre is válaszolt.

2 komment

Címkék: dvsc interju honduras ramos

Nemzeti vészhelyzet van Hondurasban. Miközben Figueroa, Georgie Welcome, "Rambo" de Leon, és a többiek arra készülnek, hogy történelmet írjanak, Agatha kérés nélkül alakítja az ország sorsát. A Csendes-óceáni hurrikán-szezonban elsőként nevet kapó vihar a hétvégén a guatemalai partokon csapott le a szárazföldre, és úgy vonult át a térségen, mint Ricky Martin a Közép-amerikai turnéján. A hátsó bejáratot használta, lecsapott, aztán ment is tovább.

(fotó: Rafael Ochoa)

A köztársasági elnök, Porfirio Lobo Sosa a tévében jelentette be a vészhelyzetet, ami nem is feltétlenül a brutális esőzések, hanem az azokat követő áradások miatt necces. A fővárost kettészelő Choluteca folyón például híd tűnt el a megáradt folyóban. A hivatalos tájékoztatások szerint eddig négy ember halt meg, és több mint kétezer catrachót kellett evakuálni. Egyes körzetekben a közúti közlekedés is lehetetlenné vált, három nagyvárosban az oktatást is felfüggesztették.

(fotó: Rafael Ochoa)

A kormány az ENSZ, a G-16-ok, és a segélyszervezetek támogatásában egyaránt bízik, "Lobo" tévébeszéde végén azt kérte, Isten legyen irgalmas Hondurashoz.

Szurkoljatok nekik a vébén is, rájuk fér!

Szólj hozzá!

Címkék: bréking honduras

A hét elején a La Bicolor megérkezett a vébé-felkészülés második európai állomására, a festői Zell am See-be. A srácok persze nem a friss karintiai levegő, vagy a legendásan túlfűtött osztrák éjszakai élet miatt buszoztak át Walldorfból, hanem mert idáig sikerült elráncigálni három olyan ország válogatottját, akikkel élesben gyakorolható a Dél-Afrikában eredményes taktika. A beszámolók alapján az első derbin Fehéroroszország ellen catrachóink nem szerettek volna mindent megmutatni magukból, sőt úgy tűnik direkt megvezették a körmüket rágó svájci és spanyol megfigyelőket, akik egészen jól összehaverkodtak a díszpáholyban (naná, a spanyoloktól Manolo Spanolo jött- Tibor). A harmadik csoportellenfél, Chile nem fárad ilyesmivel, közel vannak, gyakran játszanak egymás ellen, számukra nyitott matricás album Honduras futballja. (Höhö, csak hiszik, pislognak majd, mint a pánsíposok a bréktáncosokra az Astoria aluljáróban! - Tibor)

A meccs összefoglalójából kiderül, hogy a La H hátsó alakzata az ellenfél két valamire való támadásánál az 'azt sem tudom, hol vagyok' hozzáállást imitálta, sikerrel. Az első fehérorosz gólnál Noel Valladares úgy tett, mintha árnyékra vetődne, a másodiknál pedig a teljes védelem egy babos tortillán osztozkodott a kezdőkörben, hogy a beloruszok Rambo de Leon mintaszerűen a ficakba csavart szabadrúgás-gólját nyugodtan egalizálják, majd fordítsanak. Georgie Welcome aztán olyat emelkedett, mint az infláció 72-ben, és a viccesen kimozduló kapus fölött kíméletlenül bebólintotta a La H egyenlítő gólját. (Aztán olyat szaltózott a helyi jódlislányoknak, mint Gerazoli a teljes német nyelvterületnek pár hete - Tibor)

12 komment

Címkék: edzőtábor meccs welcome felkészülés noel la h

Honduras harmadik legnagyobb városa az Egyesült Államokban van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a nemrég frissen beiktatott elnök első útja New Orleansba vezetett. No, meg a számok.

11 komment

Címkék: emberek new orleans honduras

Én egy svájci csávót ismertem személyesen, a tagnak olyan volt a gyorshajtás, mint a Krisztus Király Misszionárius Szerzetesrend nővéreinek a double penetration; elég erős szégyenérzettel gondolt volna rá, már ha hallott volna róla egyáltalán, de még csak nem is arról beszélek, amikor emberek betépve és betintázva 160al gyorsulnak sörrel a kezükben lakott területen belül, hanem amikor valaki ötvenes táblánál ötvenkettővel megy. Nem véletlen, hogy ezek a svájciak egy olyan nemzeti hőst bírtak kiizzadni magukból - és még azt is ki kellett találniuk -, akinek a legvadabb cselekedete az volt, hogy 100 méterről leíjjazott egy almát Wilhelm Tell néven. 

23 komment

Címkék: svájc csapatok

A Németországban edzőtáborozó La Bicolor tegnap a német egyetemi válogatott ellen játszott. A meccset ismét 2-0-ra hozták catrachóink. A honduraszi labdarúgó szövetség minden bizonnyal úgy próbálta szervezni a vébé-felkészülést, hogy a csapat első körben a várható klímával és a jetleggel barátkozzon, majd a csoportellenfelek játékához leginkább hasonlót játszó nemzeti csapatok ellen tehesse magát próbára. Most még az első fázisban vagyunk, a La H zömének szokatlanul hűvös időben (12-18 fok) kell nagydarab sápadtarcúak ellen fociznia, miközben Rueda mester aprókat pöckölget a felálláson.

6 komment

A vezető honduraszi lapok (La Prensa, El Heraldo) online változatai címlapon hozzák Luis Ramos bajnoki címét a Debrecennel. 2010-ben ő a második európai légiós, aki bajnokcsapat tagja, a vébé-kerettag Victor "Muma" Bernardez az Anderlechttel lett campeón. Rueda kapitány most átgondolhatja, miért is nem hívta be Ramost a keretbe...

4 komment

Címkék: dvsc bajnok ramos

süti beállítások módosítása