Hondurasban úgy engedik útjukra az Európába tartó focista-reménységeket, hogy nesze, fiam egy Jézusos medál, hogy megsegítsen, egy marék utcapor, hogy ne feledd, honnan indultál, és egy jégeralsó, hogy be ne fagyjon a segged. Luis Ramos már 19 évesen kipróbálhatta az európai focit, de a Dinamo Zagrebnél nem tudott megmelegedni, így hazament, és szülővárosa élcsapatában, a Club Deportivo Marathónban focizott tovább. Második körben már nem hagyta otthon a cicanacit, az MSK Zilina-FC Nitra-Nyíregyháza állomások után Debrecenben kötött ki. Így lett a szezon második honduraszi BL-résztvevője, pár napja pedig magyar bajnok és kupagyőztes. Büszkék is rá otthon, a DVSC sikereikor nem győz interjúkat adni a hazai sajtónak. A mi kérdéseinkre is válaszolt.

 - Épp most lettél magyar bajnok. Hogy érzed magad?

 - Boldog vagyok! Nagyon nehéz szezonunk volt, hiszen egyszerre négy fronton is küzdöttünk, de érdemes volt mindazt a rengeteg energiát beletennünk, amivel végül megérdemelten lettünk bajnokok. (A kupagyőzelem ekkor még hátra volt - nathanp) Hálát kell adjunk az Úrnak mindezért, ugyanakkor alázattal kell fogadjuk a sikert, ami ismét rengeteg kihívás elé állít. Ősztől újra bizonyítanunk kell!

 - Mikor a La Bicolor legutóbb kijutott a világbajnokságra, te még meg sem születtél...

 - Igen, és amikor tavaly az utolsó csoportkörben idegenben győztünk El Salvador ellen, hálát adtam Istennek, hogy ez a jól felkészült csapat végre ott lehet a legjobbak között. (Azért ez nem volt annyira tuti, mert a harmadik, simán kijutó helyezésért Honduras Costa Ricával versenyzett, és a Ticók az utolsó pillanatig nyerésre álltak Washingtonban az amcsik ellen. Ha kihúzzák a végéig, ők mosolyognak, és a catrachók mennek pótselejtezőre, a dél-amerikai zónában ötödikként végző Uruguay ellen, de a 94. percben Bornstein egyenlített, és ezzel a vébére lőtte Hondurast. - Tibor)

 - Nem kerültél be a focitörténelmi szereplésre készülő keretbe. Csalódott vagy?

 - Cseppet sem. Korábban sem izgultam emiatt, mert tudtam, hogy a válogatottnál nem jövök szóba. A lehetőség talán már akkor elúszott, mikor Európába jöttem. Ha otthon játszom, talán ott lennék a keretben, de akkor nem lenne lehetőségem Európa legnevesebb országaiban focizni. (Hízelgő, Luis, hízelgő! - nathanp) Reinaldo Rueda nem tudta figyelemmel kísérni a mérkőzéseimet, így nem is eshetett rám a választása. A világbajnokság után persze lesznek még tornák, azokról nem szeretnék lemaradni.

 - A keret legtöbb játékosát a két hazai élcsapat, az Olimpia és a Marathón adja. Ennyire jók?

 - A hazámban nagyra tartjuk a fejlődést. Labdarúgásunk is folyamatosan fejlődik, a színvonal egyre jobb, és egyre több tehetséges játékos tűnik fel a Liga Nacionalban. Ez a két csapat mindenképpen meghatározó, az elmúlt években felváltva nyerték a bajnoki címeket. (Hondurasban rájátszásos rendszerben zajlik a bajnokság, a végén kétmeccses bajnoki döntővel. Idén az Olimpia lett a bajnok - Tibor) A kapitány is rájuk építi a válogatottat, ami néhány külföldön játszó játékossal egészül ki.

 - Szerintünk a vébé-csoportban Chile verhető, Svájc ellen egy döntetlen, de akár egy győzelem is összejöhet, a spanyoloktól belefér egy vereség, négy ponttal pedig már tovább lehet jutni. Te is így látod?

 - Igen, az ellenfelek közül Chilét ismerjük a legjobban, játszottunk is ellenük barátságos meccseken. Az eredményeik alapján is úgy tűnik, megverhetjük őket. Honduras tud meglepetéseket okozni, és a játékosok jelenlegi felkészültsége alapján erre meg is van minden esélye, akár Svájc ellen is.

 - Kire figyeljünk leginkább a csapatból?

 - Palaciosra, a Tottenham játékosára feltétlenül, de az Olimpia fiatal tehetsége, Ramon Nunes is felhívhatja magára a figyelmet.

 - A La H első vébémeccse otthoni idő szerint hajnali fél hatkor kezdődik, a következő kettő pedig délben. Megáll majd akkor az élet Hondurasban?

 - Az én hazámban mindenki szenvedélyesen szereti a focit. Az biztos, hogy a Chile elleni első mérkőzést senki nem fogja átaludni, aztán mikor a lefújás után az emberek munkába indulnak, mindenki erről beszél majd az utcán, hivatalokban, járműveken, munkahelyeken. A későbbi meccseket pedig együtt szurkolják végig, ki hol van éppen, az utcán a kirakatokban lévő televíziókon, bárokban, mindenhol azt nézik majd, utána pedig napokig beszédtéma lesz az eredmény.

 - Válassz közülük kapásból! Tegucigalpa vagy San Pedro Sula?

 - San Pedro Sula! 10 éves korom óta ott élek...

 - Punta vagy reggeaton?

 - Punta, hiszen ez a zene a saját Garifuna kultúrám része...

 - Sopa de Caracol vagy Machuca? (Kókusztejes kagylóleves banánnal, illetve kókusztejes halleves banánnal)

 - Nevetni fogtok, de a kettő együtt nagyon finom!

 - Rafting-túra a Rio Cangrejalon vagy búvárkodás Roatanon?

 - Egyik sem, a legszívesebben nagymamám falujában, Triunfo de la Cruzban élvezem a tengerpartot...

(Luis Ramos spanyoljával Juci és ismeretlen uruguay-i kollégája bírkózott meg, köszönjük nekik.)

2 komment

Címkék: dvsc interju honduras ramos

A bejegyzés trackback címe:

https://loscatrachos.blog.hu/api/trackback/id/tr72045059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korlat 2010.06.01. 16:17:17

Luíz bazeg, mi az, hogy nem tudja követni a meccseidet a sz.k.? áhh....
remélem azért Ramos nélkül is SIMÁN hozzuk ezt a dél-afrikai bohóckodást:)

vantage007 2010.06.02. 10:17:59

HONDURAS 23 FŐS KERETE
Kapusok: Noel Valladares (Olimpia), Donis Escober (Olimpia), Ricardo Canales (Motagua)

Hátvédek: Sergio Mendoza (Motagua), Emilio Izaguirre (Motagua), Mauricio Sabillón (Hangcsu Greentown), Osman Chávez (Platense), Johnny Palacios (Olimpia), Boniek Garcia (Olimpia), Maynor Figueroa (Wigan), Víctor Bernárdez (Anderlecht)

Középpályások: Danilo Turcios (Olimpia), Ramón Núnez (Olimpia), Hendry Thomas (Wigan), Edgard Álvarez (Bari), Roger Espinoza (Kansas City Wizards), Amado Guevara (Motagua), Wilson Palacios (Tottenham Hotspur), Julio César de León (Torino)

Csatárok: Walter Martínez (Marathón), Georgie Welcome (Motagua), Carlos Pavón (Real Espana), David Suazo (Genoa)
süti beállítások módosítása