A honduraszi konyhán egyszerűen túlléphetnénk azzal, hogy tipikusan közép-amerikai, rizses-babos-tortillás és használ mindent, amiben bővelkedik a természet - halat, rákot, trópusi gyümölcsöt - vagy éppen nagyra nő és sok húst ad, mint a disznó. Egy nemzet konyhája viszont nem csak a hozzávalókról és módszerekről szól, hanem maga a mojo. Meg kókusztej.
Egy átlagos siguatepeque-i fociőrült - ki nem az? - családfőt gazdag reggeli várja, asszonya sült banánt, tükörtojást, babpürét, avokádót készít az asztalra, kerülhet mellé még kolbász vagy akár sült hús is, és az elmaradhatatlan tortilla. Ezt a tipikus reggelit, a Desayuno Típico-t még a helyi Burger King is árulja, BKatracho néven.
Mire emberünk, Jose Ramon ismét megéhezik, elkészül a Sopa de Caracol, a tradicionális kókusztejes kagylóleves zöldbanánnal, tápiókával, korianderrel turbózva. Ezután tipikusan a hondurenók nemzeti kajája, a Plato Tipicó következik. A tálon szinte kivétel nélkül szerepel a fűszeres narancslében pácolt marhasült, némi chorizo-szerű kolbász, sült bab, fehér sajt, sült banán, rizs és zöldség. A cuccokat paradicsomos-hagymás-fűszeres salsába, chilmolba szokás mártogatni és tortillát is kell hozzá enni. A végén pedig jöhet ismét a banán, csak éppen édes bundában vagy néhány olajban sült fahéjas tortillacsík. Átlagszurkolónk Salva Vidával, a helyi sörrel öblít, böffent, segget vakar és meghallgatja a délutáni híreket.
Persze, ha Jose Ramon nem statiszta egy skanzenben, akinek a gringók a torkába is belefotóznak a tradicionális táplálkozás közben, leginkább az utcán eszik. A nagyobb városokban egymást érik az utcai kajáldák, ahol számunkra talán nem túl higiénikus körülmények között, lepedőkkel borított tákolmányokban készülnek a mindenféle töltött tortillák, köztük is a legnépszerűbb Baleada, a babpürével, marhahússal, tejföllel és sajttal töltött változat.
De hogy gasztrokulturálisan nyitott szurkolóink is megkapják a magukét és az állatvédők is csipoghassanak, kóstoljunk meg egy egzotikus háziállatot! Roatan szigetén néhány étterem saját specialitásként kínálja az iguánapörköltet, a kis állat húsát kókuszolajon pörgetik indítják el, aztán megy rá némi hagyma, paradicsom, káposzta és fűszerek, majd készre rottyan fő. Sült banánnal és rizzsel tálalják.
Az alligátorkolbászhoz még receptünk is van:
Hozzávalók
1kg darált alligátor
1,5kg darált sertéshús
10 dkg mogyoróhagyma
1 fej vöröshagyma
1 piros paprika
1 zellerszár
6 gerezd fokhagyma
petrezselyem
zsálya
só
bors
Elkészítés:
Aprítsuk fel a zöldségeket, tegyük a darált hússal együtt egy nagy tálba, öntsünk rá 1 dl hideg vizet, dolgozzuk össze kézzel a masszát. Hurkatöltővel töltsük (mű)bélbe úgy, hogy kb. 6cm-es kolbászkákat kapjunk. Lobogó vízben főzzük 3-5 percig, majd forró olajban süssük aranybarnára. Az alligátor védett állat, ha nem jutunk hozzá kifejezetten étkezési célból működő alligátorfarmról származó húshoz, helyettesíthetjük iguánahússal is.
¡Buen provecho