A honduraszi konyhán egyszerűen túlléphetnénk azzal, hogy tipikusan közép-amerikai, rizses-babos-tortillás és használ mindent, amiben bővelkedik a természet - halat, rákot, trópusi gyümölcsöt - vagy éppen nagyra nő és sok húst ad, mint a disznó. Egy nemzet konyhája viszont nem csak a hozzávalókról és módszerekről szól, hanem maga a mojo. Meg kókusztej.

Egy átlagos siguatepeque-i fociőrült - ki nem az? - családfőt gazdag reggeli várja, asszonya sült banánt, tükörtojást, babpürét, avokádót készít az asztalra, kerülhet mellé még kolbász vagy akár sült hús is, és az elmaradhatatlan tortilla. Ezt a tipikus reggelit, a Desayuno Típico-t még a helyi Burger King is árulja, BKatracho néven.

Mire emberünk, Jose Ramon ismét megéhezik, elkészül a Sopa de Caracol,  a tradicionális kókusztejes kagylóleves zöldbanánnal, tápiókával, korianderrel turbózva. Ezután tipikusan a hondurenók nemzeti kajája, a Plato Tipicó következik. A tálon szinte kivétel nélkül szerepel a fűszeres narancslében pácolt marhasült, némi chorizo-szerű kolbász, sült bab, fehér sajt, sült banán, rizs és zöldség. A cuccokat paradicsomos-hagymás-fűszeres salsába, chilmolba szokás mártogatni és tortillát is kell hozzá enni. A végén pedig jöhet ismét a banán, csak éppen édes bundában vagy néhány olajban sült fahéjas tortillacsík. Átlagszurkolónk Salva Vidával, a helyi sörrel öblít, böffent, segget vakar és meghallgatja a délutáni híreket.

Persze, ha Jose Ramon nem statiszta egy skanzenben, akinek a gringók a torkába is belefotóznak a tradicionális táplálkozás közben, leginkább az utcán eszik. A nagyobb városokban egymást érik az utcai kajáldák, ahol számunkra talán nem túl higiénikus körülmények között, lepedőkkel borított tákolmányokban készülnek a mindenféle töltött tortillák, köztük is a legnépszerűbb Baleada, a babpürével, marhahússal, tejföllel és sajttal töltött változat.

De hogy gasztrokulturálisan nyitott szurkolóink is megkapják a magukét és az állatvédők is csipoghassanak, kóstoljunk meg egy egzotikus háziállatot! Roatan szigetén néhány étterem saját specialitásként kínálja az iguánapörköltet, a kis állat húsát kókuszolajon pörgetik indítják el, aztán megy rá némi hagyma, paradicsom, káposzta és fűszerek, majd készre rottyan fő. Sült banánnal és rizzsel tálalják.

Az alligátorkolbászhoz még receptünk is van:

Hozzávalók
1kg darált alligátor
1,5kg darált sertéshús
10 dkg mogyoróhagyma
1 fej vöröshagyma
1 piros paprika
1 zellerszár
6 gerezd fokhagyma
petrezselyem
zsálya

bors

Elkészítés:
Aprítsuk fel a zöldségeket, tegyük a darált hússal együtt egy nagy tálba, öntsünk rá 1 dl hideg vizet, dolgozzuk össze kézzel a masszát. Hurkatöltővel töltsük (mű)bélbe úgy, hogy kb. 6cm-es kolbászkákat kapjunk. Lobogó vízben főzzük 3-5 percig, majd forró olajban süssük aranybarnára. Az alligátor védett állat, ha nem jutunk hozzá kifejezetten étkezési célból működő alligátorfarmról származó húshoz, helyettesíthetjük iguánahússal is.

¡Buen provecho

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://loscatrachos.blog.hu/api/trackback/id/tr961981122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boorisz (törölt) 2010.05.07. 17:35:36

Aligátor húshoz most egy ideig nem tudok hozzá jutni de lehet csirkével is jó, mert azt mondják olyan a húsa (bár a polipra is mondják ami bal.aszság).

Viszont határozottan megéheztem, megyek is enni.

Pumpui 2010.05.07. 17:49:54

1x el kell jutni Hondurasba! Piros lámpás negyed milyen? Mert a kaján kívűl az érdekel még! :-)

szbszig 2010.05.07. 21:38:38

"De hogy gasztrokulturálisan nyitott szurkolóink is megkapják a magukét és az állatvédők is csipoghassanak, (...)"

Beloptátok magatokat a szívembe. Szeretem az egzotikus kajákat, és általában röhögök az állatvédőkön. :D

szbszig 2010.05.07. 21:40:11

Ja, meg a focit is természetesen, már alig várom a vébét. ;)

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2010.05.08. 06:38:29

Leguánleves (aka iguana):

Sopi Di Yuwana (Iguana Soup)
1 Iguana
1 1/2 quarts of iguana broth (or chicken broth)
2 Chicken bouillon cubes
1 Clove of garlic
1 Leek
1 Tomato, coarsely chopped
1 Onion, studded with 3 cloves
1 Green Pepper, quartered
1/4 small Cabbage
1 tsp Cumin
1 dash Nutmeg
Salt and Pepper
2 oz Vermicelli

Kill, clean, skin and cut the Iguana into serving pieces.

Prepare chicken broth in heavy kettle, add garlic, leek, tomato, onion, green pepper and cabbage. Bring to a boil, reduce heat and simmer for thirty minutes. Add the iguana, and simmer an additional half hour, or until the meat is tender. Remove from the fire. Strain broth, discarding vegetables. Bone the iguana and set the meat aside.

Return the broth to the fire and add cumin, nutmeg, vermicelli and salt and pepper. Simmer for about five minutes until the vermicelli is tender. Add the iguana and heat thoroughly. Serve piping hot with Funchi (Corn meal mush).

Yield: 6 servings

bambamacska · http://blogokhelyett.blog.hu/ 2010.05.08. 14:33:21

egyre jobban érzem, hogy ez lesz a jó irány, Hondurasnak fogok szurkolni. kicsit szomorú vagyok, hogy el kell hagynom szeretett franciáimat, de majd elmúlik... Zizu már úgysincs rég. kell az új szerelem! :D

RolloJuve 2010.05.08. 17:10:03

Amúgy amikor olvastam a receptet, kajak a fasírt jutott az eszembe, nem a kolbász, azt is majdnem így kell.
süti beállítások módosítása