A nyolcvanas évek elején közel 100000 ember halt meg az El salvadori polgárháborúban. Aki tudott, menekült az országból, több mint egymillióan - vadabb becslések szerint kétszer ennyien - az Egyesült Államokat, azon belül is Los Angelest vették célba. A Rampart körzetben tömegével letelepülőket nem nézték jó szemmel a többségében latin helyiek. A munka híján amúgy is csak tengő-lengő salvadori fiatalokat olyan bandák tagjai basztatták, mint a legnagyobb és legjobban szervezett latino gang, a 18th Street. A gerillaháborúban edződött sűrűbb arcok válaszul megalapították a Mara Salvatruchát (MS-13), minden idők egyik legbrutálisabb bűnbandáját.

A kőkemény leszámolásairól és extrém brutalitásáról híres csapat gyorsan kihúzta a gyufát az amerikai rendőrségnél is, akik fáradhatatlanul fogdosták össze és zsuppolták vissza a banda tagjait, baszkódjon velük a salvadori büntetés-végrehajtás, ne az ő börtönrendszerüket terheljék. A guezaltepeque-i börtönben persze tovább élt az MS-13 hierarchikus rendszere, sőt az onnan irányított banda egyre nagyobbra nőtt, immár otthon, El Salvadorban is. (A növekedésre jellemző, hogy egy napon(!) negyven srác jelentkezett bandatagnak, ahol a felvételi egyszerű és gyors: ha kibírsz egy 13 másodperces verést lábon, tag vagy.)

Néhány éven belül a Mara Salvatrucha nem csak az USA-ban és El Salvadorban, de Guatemalában és Hondurasban is óriásira nőtt, catracho barátainknál a taglétszám 35-40.000 körül tetőzött. Brutalitásuk nem állt meg a védelmi pénzek kifizetésével problémázó üzlettulajdonosok megcsonkításánál vagy a rivális dílerek nyílt utcán való szitává lövésénél, 1997-ben például a honduraszi elnök, Ricardo Maduro fiát rabolták el és ölték meg, 2002-ben pedig egy buszt rohantak le Tegucigalpában, majd kivégezték mind a 28 utast, köztük 7 gyereket. A nyílt erőszak egyértelmű üzenet volt a kormánynak, mi vagyunk az erő, a törvény, az MS-13-at nem állíthatja meg senki és semmi.

Szerencsére az egyéb ügyekben sokat tökölődő honduraszi kormány nem szart be, a térségben elsőként bandaellenes törvényt alkotott, és beleállt a harcba az utcákat uraló géppisztolyos vadállatokkal szemben. A törvény például kimondta, hogy ha valaki csak bandatagnak néz ki, már azért be lehet zsuppolni. A gyakran tarkótól pöcsig a Mara jelképeivel és nevével kivarrt arcoknak pedig konkrétan a homlokukra volt írva, yo soy un criminal, biztos úr!

A bekeményítés után néhányszor előfordult, hogy kisebb-nagyobb bandavezérek eltűntek vagy otthonukban jobblétre szenderültek homlokukban egy méretes lyukkal, sőt egymás után két börtönben is tűz ütött ki az MS-13 tagok körletében. A balesetben sajnálatos módon összesen 164 rosszfiú égett szénné vagy fulladt meg a füsttől. Az eseteket forszírozó emberjogi szervezetek felvetését, hogy a hatalom halálbrigádokat működtet és szisztematikusan gyilkolássza a bandatagokat, a kormány határozottan visszautasította.

Ahogy az a latin bandáknál lenni szokott, ha megunod a bűnözést, nem ildomos egy kedd este azzal jönni a csoportvezetődnek, hogy holnaptól nem jönnél és a felmondási idődtől is eltekintenél. Illetve megpróbálhatod, csak kinyírnak, mint a szart. Ja, és a családodat is. A leghíresebb kiugró arc egy guatemalai figura, Edward Guzman volt, aki 14 évesen lépett ki(!) és egészen az Egyesült Államokig menekült a korábbi spanjai elől. 16 évesen az amerikai hatóságok visszabaszták Guatemalába. 2004 március 20-án lement tejért, öt házzal arrébb szitává lőtték. Mivel a bandajeleket a srácok elég feltűnő helyekre varratják fel magukon, nem kell ahhoz strandra menniük, hogy kiderüljön, nem a gyüliből jöttek épp, ahol zsoltárokat gyakoroltak a tesókkal. A bandatetkók eltávolítása elég melós, a lakossági megoldás a sajtreszelő, de mivel a honduraszi kormány energiát nem kímélve igyekszik jó útra téríteni az erre hajlandó gengereket, TB-re lehet kérni a lézeres/sebészeti billogmentesítést.

A harc persze szinte reménytelennek tűnik. Csak az utóbbi két hétben két címlapos utcai leszámolás volt Tegucigalpában, egyszer négyen, másszor pedig öten maradtak vérbe fagyva az utcai lövöldözések után a flaszteron.

A latin bandák nyilván nem csupán Közép-Amerika problémája, csak az eszközeik szerényebbek, mint például a méretéből fakadóan taglétszámban is magasan első USA-ban, ami eleget kergeti a saját bűnözőit, meg a drogprobléma forrásaként leginkább felelőssé tehető kolumbiaiakat. A catracho nehézfiúkat meg visszaadja Hondurasnak, oldják meg ők. Nem fogják.

(A Sundance-en 2009-ben rendezői díjas Sin Nombre című mozi egy honduraszi bandázós srác kiugrásáról szól, akit érdekel a téma, annak javasolt a film.)

10 komment

Címkék: háttér honduras

A bejegyzés trackback címe:

https://loscatrachos.blog.hu/api/trackback/id/tr992096309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imurai 2010.06.26. 21:56:55

Durva... :(

Ezért lenne jó, ha a blog nem halna meg vmilyen szinten a vöbö után sem, jó ilyeneket olvasni... Ehh, "jó".

_D_ 2010.06.27. 00:07:53

Kifelejtetted, hogy egy ideje már nem önállóak.
Az MS-13-ban a 13-as a latin ABC 13. betűjét jelöli ami az M.
Ez azt jelenti hogy a bandát a Mexican Maffia nevezetű börtön gang irányítja.

_D_ 2010.06.27. 00:09:23

Bár a shotcaller-ek továbbra is Salvadorban vannak.

arnoldx999 2010.06.27. 01:44:34

Eh, a Sin Nombre-t akartam beirni en is, de akit erdekel a MS valamelyik elso Gangland resz is szolt roluk.

_D_
Sztem tulzas h a Mexican Maffia iranyitana - bar tenlyeg van LA-i set, amit sureno-k alapitottak, azt biztosan. A 13-ra is mondjak h a MM iranti tiszteletbol adtak, de olyat is olvastam h valami latino elet/halal jelkep valojaban. Az Usa-n kivul a MS fo tamogatoja a Sinaloa kartell.

nathanp · http://loscatrachos.blog.hu 2010.06.27. 06:32:39

@_D_: @arnoldx999: köszi a kiegészítéseket, próbáltam a honduraszi vonalat bemutatni, nyilván a teljes képhez akár egy külön blogot is indíthattam volna. A név eredetével kapcsolatban számos legenda van, nekem a leghitelesebbnek az tűnik, hogy az El Salvadorban már az '50-es évek óta létező La Mara előtt tisztelegtek az emigráns arcok, a 13-as számmal kapcsolatban az a mondás, hogy az M az ABC 13. betűje. A Salvatrucha annyit jelent, örökké Salvador. Szerintem jobb, ha nem is tudjuk, ki fogja össze a szálakat, én például sokkal jobban megvagyok a tökömmel a helyén ahelyett, hogy a számba legyen gyömöszölve és egy betonkockában merüljek a Duna fenekére. Ti?

_D_ 2010.06.27. 08:22:05

A szálak természetesen Mexikóban futnak össze, hisz az egész USA-ba irányuló drogbiznisz oda tevődött át miután a 90-es években sorban megszűnt először a Medellín majd a Cali kartell Kolumbiában.

A szállítók átvették a hatalmat a termelőktől.
A jelenleg Mexikót irányító két legnagyobb kartell a Sinaloa és a Gulf kartellből kivált elit egység a Los Zetas.
Az utóbbi csoportosulás tagjai egyébként régebben a mexikói hadsereg USA által kiképzett kommandós egységét alkották, de aztán egy nap felkerekedtek, dezertáltak egy jót, és elmentek pénzt keresni a Gulf kartellhez.

A két szervezet háborúja a fő szállítási vonalakért 22,000 ember erőszakos halálát okozta Mexikóban a 2006-os kirobbanás óta.

arnoldx999: A gangland egy fantasztikus sorozat, annak ellenére hogy néha csúsztatnak vagy színeznek egy kicsit a story kedvéért. Ha nézed, akkor látnod kellett azt a részt ami bemutatja, hogy a 90-es évek végén, amikor igazán kezdett beindulni a latino és a fekete közösségek közötti faji háború, a Mexican Maffia gyűlést rendezett az összes fontos amerikai latino banda részvételével és egyszerűen rájuk kényszerítette az akaratát mint az akkori legkegyetlenebb és legelmebetegebb banda és szövetségbe kényszerítette őket. Az MS-t is.
Napjainkra persze már ez se létezik teljesen, a Nuestra Familia is megerősödött az utcán, és átvette a dél-amerikai eredetű bandák egy jelentős részét. Úgyhogy most pont úgy állnak mint a feketék a Crips-el és a Bloods-al :D

stars7726 2010.06.27. 08:22:52

ez egy nagyon jó cikk volt,köszönjük.

Celtic 2010.06.29. 12:52:16

Igen, roppant erdekes volt. Mindig tanul az ember. Most megprobalom a filmet is beszerezni.

maracanazo · http://mindenuruguay.blog.hu/ 2010.07.13. 13:28:08

Na, ez egy rohadt jó poszt volt! Még ilyet, fiúk! Ne álljatok le a bloggal, csak azért, mert vége a vb-nek.

Hajrá!

Celtic 2012.05.19. 23:03:41

@Celtic: He, aztan csak most neztem meg a filmet. Nem rossz, nem rossz, de szamomra a brazilok jobban bejonnek. Foleg a Tropa de Elite , az aldokumentumfilm-jelleggel.

Kar ezert az orszagert, teljesen szep tajaik vannak :(
süti beállítások módosítása